logo Creation made simple
Beautifully designed
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut convallis tempor orci vitae vehicula. Aliquam in ullamcorper lacus.
Follow & share
Search:
Erik | Mt Everest 1 år senare
6063
single,single-post,postid-6063,single-format-gallery,edgt-core-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,hudson-ver-1.2, vertical_menu_with_scroll,smooth_scroll,side_menu_slide_from_right,blog_installed,wpb-js-composer js-comp-ver-4.6.2,vc_responsive

Mt Everest 1 år senare

Först nu får jag ner det här på papper
Maj 26 2016

Mt Everest 1 år senare

I skrivande stund sitter jag som klistrad på Instagram, Facebook, Snapchat, CNN, Youtube och alla nyhetskanaler jag kommer åt. Det är summit season på Mt Everest. En efter en bestiger världens högsta berg under detta tydligen enormt gynnsamma väderfönster som utgör högsäsong för klättring på Mt Everest – världens högsta berg.

Det har gått ett år sedan jag var i bace camp i en expedition från organisatören Rolwaling Excursion på nordsidan av Mt Everest när en förödande jordbävning drabbade landet. Everest var nära epicentrum och marken skallrade och skakade okontrollerat länge. Jag förstod genast vad det handlade om. Vilan avbröts raskt och jag trampade i skorna utan att knyta skosnören. Teamet var nära en bergssida och jag ville försäkra mig om att inget var på väg i vår riktning. Upplevelsen var helt overkligt och alla i vårt team och det Amerikanska teamet som var bredvid oss backade långsamt bakåt med myrsteg likt en skräckfilm där man bara väntar på att det läskiga ska komma mot en. Bergssidan mullrade och ett stort dammoln reste sig, stenar och bumlingar var synbara från där vi iakttog vad som pågick men det kom aldrig något hela vägen ner till camp. Vilken enorm tur vi hade!

Senare förstod vi att den här jordbävningen var enormt stor med både extrema materiella skador och med ett högt dödstal. Dels i hela landet men också i bace camp på södra sidan. Nordsidans bace camp förskonades från förödelsen medan sydsidans bace camp drabbades av ett otäckt högt dödstal.

Familj och vänner hemma i Sverige förstod före mig omfattningen av den här naturkatastrofen som jag var mitt i. Det tog dryga sex timmar före jag förstod att jag behövde söka kontakt med teamet hemma i Sverige och berätta att jag var välhållen. En enormt lång väntan för familj och vänner. Det har jag förstått i efterhand.

Väl på plats var mitt fokus så enormt starkt att jag med majoriteten av de 400 klättrare som befann sig i Mt Everest bace camp att vi skulle kunna klättra vidare som planerat. Timmar och dagar passerade och förståelsen om att allt var passerat före det ens hade börjat började sjunka in. Mot min vilja så fanns det bara en väg att gå och det var ner från berget. Så mycket engagemang, tid, passion, träning, förberedelser och anpassning var förbrukat före jag ens han börja. Så frustrerande och så olyckligt. Berget finns kvar och det finns alltid flera chanser att lyckas. Andra hade det värre än jag. Det såg jag med egna ögon och de personer jag pratade med vittnade om ett helt nytt liv i spåren av jordbävningen. Det var ett kärt återseende av familj när jag väl kom hem. Välbehållen dessutom, det viktigaste.

Det är såndan glädje att se och läsa om de som har bestigit Mt Everest nu för att jag vet vad det krävs. Även fantastiskt roligt att min gode vän Robin Trygg lyckades genomföra sin expedition att klättra båda 8000 meters bergen Cho Oyu och Everest med bara några dagars mellanrum. All lycka till Robins och de andra klättrarnas framgång. Nästa år kanske jag är på plats igen för att förverkliga en av många drömmar. Jag låter dig veta när det är dags :)

Tack för att du läste ända hit.

// Erik


36swebMot mina drömmars mål

SONY DSC

Klätterutrustning välsignas

SONY DSC

Team Swedens bace Camp

SONY DSC

Böneflaggor vid foten av Everest

SONY DSC

Under en förberedande klättring

SONY DSC

Som vilken vardag som helst

SONY DSC

Morgon i BC

SONY DSC

Luft på flaska

SONY DSC

Medhjälpare

 

erikakerberg